Pas op, verslavend (2): de explorer stats

Een paar maanden geleden schreef ik over het getal dat onwijs verslavend werkt: het Eddington-getal. Sinds een paar weken is daar een nieuwe verslaving bijgekomen: de explorer stats. Het duurde eventjes om deze nieuwe fietshobby door te krijgen, maar het resultaat mag er zijn.

Mijn overzicht op veloviewer

Heel kort samengevat: de explorer stats zijn diverse getallen die aangeven in hoeverre je op avontuur gaat. Het ontdekken van gebieden op de fiets waar je nog niet geweest bent, wordt (digitaal) beloond. En ja, dat werkt dus zeer verslavend.

Laten we beginnen bij het begin. Allereerst is een Strava-account vereist. De data moet immers ergens vandaan komen. Ten tweede is een account bij veloviewer een must. Die site, een walhalla voor fietsdata, genereert een boel fijne kaartjes en komt met allerlei explorer stats op de proppen.

Rood, wit en blauw
Hierboven zie je een kaartje met rode, blauwe en witte vakjes. In de witte vakjes ben ik nog nooit geweest met mijn racefiets (597 ritjes sinds het najaar van 2010). In de rode vakjes ben ik wél geweest op de fiets. De blauwe vakjes betekenen dat ik daar a) geweest ben met de fiets en b) dat ik ook in de vakjes die er links, rechts en onder en boven aan grenzen heb gereden.

In totaal ben ik in 5058 verschillende vakjes geweest. Het rijden van een standaard trainingsrondjes, over bekende weggetjes, zal dit getal dus niet meer doen vergroten. Een rondje rijden op vakantie, zoals afgelopen weken op Kos, doet dat wel. Gemiddeld heb ik per vakje 6,326 kilometer gereden.

Dan komen we bij wat veloviewer het maximum square noemt, het grootste vierkant. Ik heb een vierkant van 11 bij 11. Dat houdt in dat er een vierkant van 11 bij 11 vakjes op de kaart is, waarin ik in alle vakjes heb gefietst. Op de kaart zie je dat er drie dikke blauwe lijnen zijn: er zijn dus drie vierkanten van 11 bij 11 te vinden waar ik minimaal alles rood heb. Eigenlijk is mijn maximale vierkant dus 13 bij 11, maar hey, dat is geen vierkant, dat is een rechthoek.

Grootste vierkant

Zoals je ziet, kan ik mijn maximum square relatief makkelijk vergroten door door die paar witte vakjes te fietsen. Dan moet ik door twee witte vakjes naast van mijn meest noordelijke grootste vierkant rijden. Die ene tussen Utrecht en Hilversum en die andere ten zuidoosten van Nieuwegein. Maar nog makkelijker rijd ik door dat ene witte blokje net onder Amersfoort. Vanuit mijn huis in Soest ben ik binnen het uur weer thuis.

Hier in Nederland is het, met overal fietspaden, niet heel moeilijk om je vierkant te vergroten. In het buitenland zijn er sporters die er meer moeite mee hebben, getuige een bericht op het blog van veloviewer:

“I’ve had to carry my bike through swamps, hike shorelines at low tide, kayak across estuaries, not to mention skiing and hiking otherwise inaccessible areas. I’ve attempted to enter military installations, only to be turned away at gunpoint! Currently hoping for a cold winter so I can ride across a frozen lake on my studded fatbike…”

Dan heb je als laatste het maximum explorer cluster. Dat is het grootste gebied van aaneengesloten blauwe vakjes. In mijn geval 370. De basis van dat gebied ligt zoals je ziet op de Utrechtse Heuvelrug. Daar waar mijn racefietsen zich het liefst laten zien.

Plugin voor Strava
Natuurlijk is het leuk om zelf op ontdekkingsreis te gaan en uit je hoofd te proberen in witte vakjes te gaan rijden. Maar ik heb een drukke baan en drie kids en dus is tijd zeldzaam. Gelukkig is er een veloviewer-extensie voor Google Chrome, die je in route builder van Strava perfect laat zien waar je nog niet geweest bent. Zelf even een paar lijntjes trekken en voila. Een rondje door witte vakjes is binnen een minuut gemaakt. En dus staat komende week dit rondje op het programma.

Witte vakjes rijden deze week!

Je ziet: af en toe even even een vakje in en uit en soms zal ik slechts voor een paar meter in een vakje zijn. Maar hey, you win some, you lose some. Mazzeltje: de Loosdrechtse Plassen zijn gelukkig niet zo groot dat ik sommige vakjes al zwemmend of schaatsend aan zal moeten doen.

Als je tot hier bent gekomen met lezen: chapeau, complimenten, bedankt. En heel veel sterkte de komende tijd. En als je net zo ver bent gekomen als Nils uit België, met zijn 71 bij 71 wereldrecordhouder, dan hoor ik het graag:

Wereldrecord vierkantjesrijden

Oh ja, kreeg een boel vragen hoe je bovenstaande kaartjes tevoorschijn tovert op veloviewer. Je klikt op Activities, vervolgens zet je de Map aan. En onder de kaart vink daarna Explorer aan, en krijg je met die icoontjes rechts daarvan de verschillende dingen te zien. 

18 gedachtes over “Pas op, verslavend (2): de explorer stats”

 1. En even erbij vermelden dat je een Pro account nodig hebt bij Veloviewer. 11,50 per jaar is wel te overzien natuurlijk voor wat hokjes mentaliteit 😉

 2. Nou, dank je wel hoor! Mijn vrouw is blij met me. Zit ik niet alleen overdag op de fiets, maar ’s avonds ook nog eens op de Veloviewer. Groet, Koos! (max square 16×16, max cluster 1654)

 3. Hoe heb je het vakje op de Leusderheide gedaan, ten zuidoosten van de a28? Lijkt alleen te bereiken vanaf de “Zuiderweg”, maar die ligt op het Kazerneterrein. Ik ben benieuwd, het is jou gelukt!

    1. Ja Martijn, nu ben ik ook wel geïnteresseerd in hoe jij dat vakje in je bezit hebt gekregen? Kan het ritje niet met routesearch op je Strava terugvinden..

 4. Wat is de policy bij water (het vakje midden in de Westeinderplassen) en vakjes waarin echt geen weg te bekennen is (een tweetal vakjes tussen de Oude Rijn en de Meije)? Roeiboten en mountainbikes? Al zijn die laatste misschien nog stiekem via een boerenerf te bereiken…

 5. Gewelidig dit, Martijn. Dank voor je mooie uiteenzetting. Ik heb het een een week of twee geleden ontdekt en het is inderdaad verslavend. Ideaal trouwens in tijden van het solo rijden en het opdoen van inspiratie voor nieuwe routes.

  In de voorbije weken heb ik heel wat binnensteden van plekken gezien waar je doorgaans omheen rijdt. Hoofddorp, Zaandam. Betonnen buitenwijken met flats. Nu moet je er toch een keer geweest zijn.

  Na slechts een paar ritjes was ik van square 10 naar 16, van cluster 466 naar 721. Erg leuk!

  Op Twitter heb je, Martijn, in je bio square 27 staan. Ben benieuwd hoe die eruit ziet! Ook benieuwd naar verhalen van blokjes op schier onmogelijke plekken. Misschien materiaal voor een nieuwe blog?

 6. Ik zou graag ook de blokjes van anderen willen zien. Hoe kom ik bij het kaartje van mijn mede-Veloviewers?

  Erg bedankt voor deze nieuwe hobby. Dit helpt mij enorm met het zogenaamde vogeltjes-kijken (rustig en ontspannen fietsen). Mijn Canyon Grail gravel bike is ideaal voor de blokjes.

  Overigens een hobby die bij menig vriend, collega, familielid of watdanook de wenkbrouwen doet fronzen. Zoals Tim Krabbé ooit verwoorde: “De leegte van die levens schokt mij”. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *