The Longest Day 2022 staat online!

De inzendingstermijn voor de Oscars was gesloten. Dus hebben we de film over The Longest Day 2022 maar op YouTube gezet.

Deze film laat zien hoe negen vrienden een extreme dag op de fiets beleven. Een film over samen het avontuur aan gaan en samen mooie en minder mooie dingen beleven.

Wil jij met vrienden of met collega’s ook een soort Longest Day rijden, maar weet je niet precies hoe je dat aan moet pakken? Geen probleem!  We helpen je er graag bij. We willen het zelfs voor je organiseren. Neem dan vooral contact op via info [@] tweewielers.cc. 

The Longest Day 2022 in 37 schitterende foto’s

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Dus 37 foto’s zeggen meer dan 37.000 woorden, toch? Dus geen lang schrijfsel van hoe The Longest Day 2022 verlopen is. Dit jaar een verslag in beeld van  fotograaf Joris Knapen die – vinden wij – geweldige mooie schitterende foto’s heeft gemaakt. Geweldig veel dank.

Het was voor ons een dag om nooit te vergeten. Samen op de fiets met vrienden avonturen beleven en herinneringen maken. Inmiddels ook in Tweewielers een uitgebreide terugblik in podcast-vorm. En in september een heuse film, maar daarover later meer.

Ook veel dank aan ploegleiders Han Kock en Pascal Clement, aan motard Jos Hayen, aan cameraman Jan-Rein Hettinga en regisseur/editor Bas Koel. Jullie zijn geweldige lieverds.

 

Lachen, afzien en genieten tijdens The Longest Day

“Het is de vraag of je het op deze dag door wilt laten gaan.” Met die woorden sluit  NOS-weerman Gerrit Hiemstra zijn appje af. Het is dinsdagmiddag en over minder dan 72 uur willen we beginnen aan ons jaarlijks fietsavontuur: The Longest Day. Het hele feest een dagje opschuiven? In theorie kan het, maar de praktijk is met veertien overvolle agenda’s weerbarstiger. Vrijdag gaat het gewoon gebeuren. 408 kilometer met als thema ‘Oost West, Thuis Best’.

De weersvoorspellingen worden er niet beter op als diverse nieuwssites donderdagmiddag ook nog eens schrijven over ‘mogelijke tornado’s’. “Als we die dan maar wel in de rug hebben”, grapt Steven vanaf de achterbank terwijl we op weg zijn naar startplaats Hellendoorn. Het is dik boven de dertig graden en als we morgen ook deze temperaturen hebben, kan het in de middag nog wel eens pittig worden. De gedachten gaan al gauw terug naar de eerste editie van The Longest Day, waarbij in Zevenbergen bijna een peloton wielrenners smolt.

Donderdagavond rond negen uur is het veertiental compleet. Twaalf coureurs en twee geweldige ploegleiders kijken met een schuin oog naar het Nederlands elftal maar praten vooral veel over de dag die komen gaat. Sommigen hebben elkaar al maanden of langer niet gezien en er is dus genoeg bij te praten. Ondertussen worden de apps van Buienradar veelvuldig gerefresht; het ziet ernaar uit dat we droog starten. Dat scheelt al een heleboel. En terwijl buiten de andere hotelgasten de prijsuitreiking van hun bridgetoernooi afwerken, proberen wij wat te slapen. Om kwart over drie gaat wekker. Waarom willen we dit ook alweer?

Als de wekker gaat, heb ik het idee dat ik geen seconde heb geslapen. Ik ben nog helemaal duf en ik voel me hartstikke gaar maar trek snel mijn wielerkleding aan. Tien minuten later staat op de stoep van het hotel ons ontbijtbuffet klaar. Yoghurtjes, bananen, krentenbollen worden snel maar vakkundig naar binnen gepropt. Reepjes, gelletjes verdwijnen in de achterzakken van ons o zo mooie lichtblauwe shirt. Bidonnen met poeders worden gevuld. In de verte komt Rob aangefietst, hij heeft gewoon thuis geslapen. Om precies vier uur vertrekken we in zuidoostelijke richting. The Longest Day 2021 is begonnen.

Het is nog donker in Overijssel en het is en blijft lastig fietsen als je alleen maar wat kunstlicht tot je beschikking hebt. Het is concentreren geblazen. Maar gelukkig zorgt het olijke duo Hoogerland – De Jongh voor een strak tempo aan kop van het peloton. Het zal niet voor het laatst zijn dat ze vandaag op kop rijden.  Ze rijden flink door, maar doen dat zeer gelijkmatig en sociaal. Dat betekent dus: niet na elke bocht meteen vol op de pedalen. Ik rij op de derde rij en het is een genot om te zien hoe vakkundig de ervaren mannen voor mij alle bochten aansnijden.

De eerste lekke band (in totaal vallen er vier) wordt gauw verholpen door een reservewiel uit de ploegleidersbus. Sfeer is opperbest en met het tempo zijn we meer dan tevreden: boven de 35 gemiddeld. Op de Holterberg zijn er PR’en gesneuveld. En dat in het donker. We rijden over de grote baan, de fietspaden laten we figuurlijk links en letterlijk rechts liggen. Er is toch nog geen kip op de weg en met de bus achter ons is het zo veilig genoeg en rijden we lekker door.

Als we ten westen van Arnhem rijden, moeten de lampjes ineens weer aan. Het wordt hartstikke donker. En een minuut of tien later rijden we in de regen. Twintig minuten later rijden we in de stromende regen. En dertig minuten later rijden we in helse bui. Het water komt o-ver-al vandaan. Er is zoveel water dat fatsoenlijk ademen niet meer te doen is. Ik heb het idee dat ik al fietsend word gewaterboard. De regen valt zo hard naar beneden dat het pijn doet. Later zal Steven roepen dat dit voor het eerst in zijn carrière is dat hij stroomafwaarts heeft gefietst.

Koffie! Inmiddels zitten we dik vier uur op de fiets en staat bijna 140 kilometer op de teller. Binnen bij het pompstation halen ploegleiders Han en Daan koffie voor ons. Johnny gooit wat muntjes in de wasstraat en spuit een stuk of zes fietsen weer hartstikke schoon. Niet alleen uren en uren kopwerk voor je rekening nemen, maar er ook nog even voor zorgen dat we bien soigné onze weg kunnen vervolgen. Tegelijkertijd wordt er druk getelefoneerd met Kalmthout. “We rijden zo hard, dat de lunch een soort van ontbijt wordt”, roept Michael in de telefoon.

Op een paar kleine incidentjes na verloopt de gehele tocht hartstikke veilig. Ergens in de Betuwe vindt de eigenaar van een Mini het nodig om zijn auto tussen ons in te prakken. En in de middag weigert een BMW om te stoppen aan zijn kant van de weg en rijdt recht op ons af. Het loopt allemaal goed af. En eerlijk is eerlijk: ook wij hebben ergens wel eens iets gedaan wat een stukje netter had gekund en gemoeten.

Onderweg zien we steeds meer mensen die ons langs de kant van de weg opwachten en vrolijk naar ons zwaaien. Een enkeling roept zelfs ‘Bumper!’. En alhoewel ik het vorig jaar- toen wij solo onze Longest Day voltooiden – ook al eens meemaakte, blijft het gek om mee te maken. Aan de andere kant: vanwege de live tracking van Follow My Challenge is het erg makkelijk om precies te voorspellen hoe laat we ergens langskomen. Je staat geen uren voor Jan Doedel langs de kant van de weg.

In het zuiden van Brabant worden de wegen slechter. Geen soepel rijdend asfalt, maar veel wegen met klinkers. Het rijdt vervelend en het kost veel energie. Het is onze eigen schuld dat we wat langer in dit gebied rijden dan eigenlijk zou hoeven. De reden? Nu we er toch zijn vinken we meteen maar wat extra gemeentes af. Gilze Rijen, Alphen-Chaam, Loon op Zand en Dongen. Het tempo zit er nog steeds goed in. En de temperatuur loopt steeds verder op. Het is nog geen twaalf uur en de temperatuur loopt al richting de dertig graden.

We zijn bijna in lunchplaats Kalmthout als er iemand in een zwart shirt zich bij ons aansluit. In eerste instantie herken ik hem niet. Pas als hij begint te praten, herken ik zijn stem. Niemand minder dan Erik Breukink rijdt even een stukje met ons mee. In de tuin van Michael stoppen we ons vol met de pasta, salade en taarten die vol liefde door Darya en Renée zijn bereid en klaargezet. Precies een uur later rijden we weg, langs de villa van Afrojack (duurste huis van België) naar de prachtige Kalmthoutse heide. Al fietsend kijken we elkaar glimlachend en met verbazing aan. De wind is gedraaid en we hebben ‘m net als de eerste 230 kilometer nu weer schuin in de rug.

Het wordt warmer en warmer. En langzaam maar zeker begin ik het slechter te krijgen. Ik krijg een beetje weeïg gevoel in mijn buik en heb niet echt veel zin meer om te eten en drinken. Maar omdat ik weet dat het moet, neem ik toch kleine hapjes en duw er met hangen en wurgen een gelletje in. Het is nu dertig graden en bij de eerstvolgende stop gooi ik twee flessen water in mijn nek. De omgeving is prachtig en de kilometers vliegen onder de wielen door. Maar zo lang stilstaan is ook niet relaxt; het wordt te warm. Gauw rijden we door. Richting Rotterdam.

In de Heinenoord-tunnel missen we de afslag voor de fietsers. We rijden de tunnel voor autoverkeer in. Niet helemaal de bedoeling. Maar gelukkig is het inderdaad de tunnel wel hartstikke koud. Het opspattende water voelt en ruikt gek. Als we de tunnel uitkomen zien we wat er aan de hand is: we zitten helemaal onder een zwarte drap, een mix van olie, roet en andere smerigheid. We moeten er hard om lachen. Eigen schuld.

Ik heb het nog steeds superheet. Uit een soort van pure wanhoop spuit ik de inhoud van bidonnen over mijn hoofd heen. Als gevolg van de poeders en allerlei vloeibare koolhydraten die ik aan het water heb toegevoegd, rij ik rond als een soort van fietsende suikerfabriek. Alles plakt. Mijn wielershirt staat op standje Brice Feillu. Thank God houden we in de schaduw even stil. Even een kwartier op temperatuur komen. Ik gooi er twee paracetamollen en wat ORS in. Twintig minuten later zit ik herboren op de fiets.

Tijdens de laatste uren is het druk op de weg. Er zijn veel fietsers bijgekomen en op de dijken bij Krimpen aan de IJssel, Gouda en Montfoort is het soms smal. De snelheid zit er echter nog steeds goed in en we liggen dik anderhalf uur voor op het snelste schema. In Harmelen – nog 33 kilometer te gaan – veroveren we het centrale plein. De drinkwaterfontein draait overuren. Ondertussen duikt Johnny  de supermarkt in en komt terug met een doos ijsjes en een sixpack Desperado’s (!). Het hoort er allemaal bij op deze fantastische dag, voor mij elk jaar een van de fietshoogtepunten.

Het is even na zevenen als we Soest binnenrijden. Over een minuut of drie zitten we aan een fles Westmalle. Of toch niet. Want ineens rijd ik op mijn velg. Lek! Op anderhalve kilometer van de finish alsnog een lekke band. De ploegleiderswagen is al doorgereden naar mijn huis en dus moeten we ‘ouderwets’ een bandje vervangen. Het is zo gepiept en we moeten er allemaal om lachen.

Dolblij en opgelucht ploffen we in mijn tuin neer. Lonneke heeft voor een emmer bitterballen en een badkuip vol koude Westmalle gezorgd. Het valt goed in de smaak. Overal staan smerige frames, hangen wielershirts en liggen uitgeputte wielrenners in het gras. De één kan niks meer zeggen, de ander rent de trap nog even op om nog een schaal met hapjes aan te nemen. We praten na, we lachen veel, we bladeren in het boek dat we van Rob hebben gekregen en we wisselen foto’s en filmpjes uit.

De vijfde Longest Day zit erop. 408 kilometer in 34,5 gemiddeld. Het is weer een prachtig avontuur geworden om nooit te vergeten. Met een boel vrienden een hele dag afzien en tegelijkertijd genieten op de fiets. Het is een combinatie die wielrennen zo mooi en speciaal maakt.


Meer video’s zien? Check de onze Insta Stories op @thelongestdaycc en @hendriksmj

Drie Waddeneilanden op één dag, een fantastisch feest

Het is altijd gevaarlijk om te zeggen, maar toch ga ik het doen. De fietstocht die ik afgelopen zaterdag met negen goede vrienden heb gemaakt, staat in mijn topdrie van allermooiste dagen op de fiets. Het waren slechts 135 fietskilometer. Maar dat die kilometers grotendeels werden afgelegd op Vlieland, Terschelling en Ameland én dat er nog ruim 70 nautische mijl per boot werden afgelegd, maakte dit een onvergetelijke dag.

Het plannetje ontstond een aantal weken geleden. Omdat ik mij het eindspel van de de Longterm NL Challenge (de digitale kraskaart waarbij je in elke Nederlandse gemeente moet hebben gefietst) bevind, was ik een beetje aan het uitzoeken hoe ik op een beetje praktische manier de drie openstaande Waddeneilanden kon afvinken. De oplossing bleek na een beetje hulp te liggen in het huren van een een boot die ons met onze fietsen in een mum van tijd op het volgende eiland afleverde. Toen ik dat voorstel in mijn fietsapp gooide, waren de tien beschikbare plekken binnen no-time uitverkocht.

De dag begon in Harlingen met twee sippe gezichten. Herman en ik openden de gordijnen van ons hotelletje en zagen regen. Heel veel regen. Na dagen van strak blauwe luchten en temperaturen van boven de 25 graden, waren de omstandigheden nu totaal anders. Met énig positivisme leek het erop dat we het laatste deel van de dag droog zouden kunnen fietsen. “Martijn, heeft de boot eigenlijk een dak?”, appte Rick met gevoel voor realiteit.

Onder een afdakje bij de rederij troffen we elkaar, de rest was ’s ochtends vroeg naar Harlingen gereden. De eerste overtocht, van Harlingen naar Vlieland, zouden we met een ‘gewone’ veerboot doen. Om iets voor 09.00 uur fietsten we de boot op. Marcel en ik bewaakten onze fietsen tot de trossen werden gelost. Het zal ons niet gebeuren dat terwijl wij boven aan de koffie zitten, een grapjas er met een van onze fietsen vandoor gaat.

De sfeer werd aan boord beter en beter. De reden? Buienradar en allerlei andere weersites zaten er met hun voorspellingen van een paar uur eerder totaal naast: de buien trokken veel sneller over en we zouden de gehele dag droog rijden. Nou is een beetje regen niet erg (lezers die nu ‘het meeste valt ernaast’ of ‘slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’ roepen, zijn af) maar om de nattigheid nou horizontaal naar binnen te krijgen terwijl je op een boot zit is niet onze grootste hobby.

Anderhalf uur later reden we Vlieland op. We reden rustig door de hoofdstraat van Oost-Vlieland, richting het zuid-westen. Na een kilometer hielden de winkeltjes op en ging de teller – terwijl we nog zo hadden afgesproken het niet te doen – meteen naar de 35+ km/u. Herman trok voor ‘de grap’ de boel op gang en het hele rondje Vlieland (22 kilometer) reden we als een stel hyena’s in de rondte.  Niks mis mee.

Vlieland is klein, maar wonderschoon. Het duingebied aan de noordkant van het eiland is van grote schoonheid. Er ligt een smal maar goed berijdbaar schelpenpad waar je prima met dunne bandjes overheen kan rijden. En alhoewel er overal diepe plassen lagen en we na een klein uurtje niet meer heel erg bien soigné onze koffie-to-go in de haven bestelden, was Vlieland een meer dan goede start van onze Waddentrilogie.

“We varen nu boven Vlieland. We zijn er om 12.10 uur.” appte kapitein Richard van Veltman Marine. En daar was niets aan gelogen, want precies op die tijd voer de Vigilant met zijn 2 x 500 pk sterke motoren tot schrik van de havenmeester het zo idyllische jachthaventje binnen. Na een korte tête-à-tête tussen beiden konden wij en onze fietsen aan boord. Op naar onze tweede stop: Terschelling.

Op de Waddenzee merkten wij al gauw tot waartoe 2 x 500 pk in staat is: een oorverdovend gebrul en een snelheid die wij op onze fietsen slechts enkele seconden vast kunnen houden. Het leverde tien stralende gezichten op van mannen die zich voelden alsof ze weer jongetje waren. Een gevoel van geluk gecombineerd met toch een vleugje spanning. Want oh, wat ging het hard. Maar oh, wat is het mooi om van die gigantische grote hekgolven te maken.

Binnen een minuut of twintig waren we op Terschelling. En al gauw zaten we weer op de fiets. Eerst onderlangs via de dijk met om de zoveel honderd meter wildrooster met een gevaarlijk smalle doorgang. Achterin ons pelotonnetje hadden ze het zwaar want elke keer moest dat gat weer worden dichtgesprint. Voorin werd er – kunnen we nu wel zeggen – daarom expres hard door die poortjes gereden omdat je weet dat ze daar achter toch zullen moeten remmen. Wielerhumor, zullen we maar zeggen.

Na een uurtje waren we terug bij de boot. Even daarvoor fietsten we stapvoets door het o zo leuke centrumpje van West-Terschelling. Een plek waar ik zeker nog een keer naartoe ga met vriendin en kinderen. Het eiland is groot genoeg om een weekje (of om je hele leven…) op te vertoeven. Op de kade stonden er tien tasjes op ons te wachten. Lunch! Van tevoren besteld en door de dames van Ieders Plak met liefde bereid en afgeleverd. Warme soep, een stukje quiche, noten, een verse sap en een twee warme broodjes. Al dat gezonds en lekkers werd ‘jammergenoeg’ verpest door een kennis van Reinoud die lucht had gekregen van komst en even twaalf blikjes bier en een flesje lokale kruidenbitter op de steiger bezorgde.

Weer terug aan boord konden de wielerschoenen even uit. Want de overtocht naar Ameland zou wel een uurtje duren. Vanwege laag water op de Waddenzee moesten we via de Noordzee naar ons derde en laatste eiland van de dag. Tijd voor een langer praatje met de kapiteins die ons vol trots vertelden waar zij hun schip allemaal voor inzetten (doorgaans niet voor verwende wielrennertjes) en kijkend naar de vele zandbanken waar tientallen zeehonden lagen. Dat er ondertussen liters zout water op onze Campagnolo’s, SRAM’s en Shimano’s klotste – kon ook de pret niet drukken. “Dat zien we morgen wel weer!”

Op Ameland eigenlijk hetzelfde recept. Wederom veranderde de afspraak handjes-op-het-stuur naar vol-in-de-beugel. Wind schuin tegen en dus vormde zich een buitendijks een schitterende waaier. Uiteraard, ik zeg het er maar even bij, rekening houdend met het overige verkeer, dat zich nu vanwege het nog mooier wordende weer ook buiten ging laten zien. Ook hier was de noordkant – net als op Vlieland – van wonderlijke schoonheid. En omdat een aantal daar toch net even wat langer naar wilde kijken, werd er zelfs een heus fotomoment ingelast.

Ameland klaar. Alle Waddeneilanden (Texel en Schiermonnikoog had ik al) afgevinkt. Op naar de wal, via de vaargeul naar Holwerd. Nog even liet de Vigilant zien tot waar hij toe in staat was: gigantisch hard varen met daarbij een verbruik van 250 liter diesel per uur. Ahum. Misschien dat we de CO2 maar een keer moeten compenseren. Maar ik vrees dat dat inhoudt dat we alle tien de rest van ons leven niet meer auto mogen rijden en geen vlees mogen eten. Afijn, het zal. Soms moet je dingen doen ‘omdat het kan’. Vandaag was zo’n dag.

Van Holwerd terug naar Harlingen. Vijftig kilometer aan de binnenkant van de dijk met de wind schuin in onze rug. Eindelijk lukt het ons om ook fietsend even bij te praten. Vanwege corona hebben sommigen elkaar al meer dan een jaar niet meer gezien of gesproken. En ook om die reden was het een dag om meer dan gelukkig van te worden.

Op de parkeerplaats van Harlingen snel even de wielerkleren uit, gewone kleren aan en op zoek naar een restaurant (!). Want zaterdag 5 juni was ook de dag dat er binnen weer voor het eerst gegeten mocht worden.  Een bak bitterballen, een bord fish and chips en een paar goede bieren (en cola’s, wees niet bang) later, reden we weer naar huis. Doel volbracht. Alle Waddeneilanden afgevinkt. Maar veel belangrijker: een prachtige ervaring rijker.

Van Soest naar Soest en weer terug naar Soest

Huh? Waar komt ineens dat lawaai vandaan? Het is kwart voor elf ’s avonds als ik wakker word van het geluid van … regen. En niet zo’n beetje ook. Over dik een uur wil ik vertrekken voor mijn Longest Day. Hier heb ik me weken op verheugd en nu regent het pijpenstelen. Moet ik in deze omstandigheden wel gaan rijden? Het is immers ook nog eens hartstikke donker. “Ja”, zeg ik tegen mijzelf.

En zo rijd ik om 00.01u weg bij mijn huis in Soest. Op weg naar Soest in Duitsland om daar meteen om te draaien en praktisch dezelfde weg terug te rijden. Mijn Longest Day van 500 kilometer is begonnen. In de app-groep zie ik direct al foto’s en berichtjes van vrienden voorbij komen. Enkele van ons zijn ook op dit bizarre tijdstip vertrokken. We wensen elkaar sterkte en succes. Normaal rijden we met zijn allen in deze tijd van het jaar met elkaar een monsterlijk lange rit. Vanwege de coronamaatregelen zijn we nu een soort van verplicht het anders aan te pakken. En dus rijdt iedereen alleen.

De eerste kilometers gaan goed. Op veel plekken is er straatverlichting en is de nog natte weg goed te zien. Wielrennen in de nacht is totaal iets anders dan overdag. Ik merk aan mijzelf dat ik me heel erg moet focussen op de weg. Ik speur het asfalt af op zoek naar gaten of takken en stuur er omheen. Het is vermoeiend. Maar misschien komt dat gevoel ook wel vanwege het feit dat ik maar anderhalf uur geslapen heb. Vroeg naar bed is nooit mijn ding geweest en nu moest ik mijzelf dwingen om om negen uur naar bed te gaan.

“HUUUUUUUUAAAAAHHHHHIIIEEEEEEEE”. Als er mensen zijn die deze oerkreet gehoord hebben, in de buurt van Arnhem, zo rond de klok van 01:45 uur, dan wil ik ze bij deze geruststellen. Ik was het. Ik had namelijk het idee dat ik werd aangevallen door een roedel (?) wilde zwijnen. Ineens renden ze voor en achter me langs op een pikkedonker weggetje en dus gilde ik het uit. Zo waren zo groot als een tyrannosaurus rex (maar ze kunnen ook iets kleiner zijn geweest…). Al gauw moet ik erg had lachen om mijzelf, wat een aansteller.

De omgeving is hier prachtig. Maar ik zie er alleen helemaal niks van. De schoonheid van de Veluwe en de Achterhoek is nog verborgen door het gebrek aan licht. Maar ergens op enkele kilometers voor Winterswijk komt daar verandering in. Het is een uur of kwart over vier als de zon langzaamaan op begint te komen. Op dit mooie moment had ik me heel erg verheugd. Maar vanwege de vele wolken, komt de vreugde nu vooral vanwege het praktische nut dat het daglicht heeft: ik hoef me een stuk minder op de weg te concentreren.

Gelletjes, cafeïne-blokken, hippe repen en ouderwetse boterhammen. Alles heb ik ondertussen al naar binnengewerkt. Ik moet vandaag de hele dag blijven eten. Ook als ik geen honger heb, moet ik blijven eten. De energie moet worden aangevuld. De grote ontdekking van vandaag is voor mij Beta Fuel. Tip van Stefan Bolt, Dirty-Kanzellaar-in-crime. Tachtig gram koolhydraten, oplosbaar in je bidon en ook nog goed te drinken. Eén bidon van dit spul staat gelijk aan bijna een halve kilo macaroni. In totaal slurp ik vandaag zes van deze zakjes weg en verbrand ik in totaal bijna 13.000 calorieën.

Fietsen in Duitsland is totaal wat anders dan in Nederland. Uitdagend, zou je het met een positieve term kunnen noemen. Onoverzichtelijke teringzooi vind ik een benaming die wat beter in de buurt komt. Fietspaden die uit het niets ophouden, de kwaliteit hebben van een gemiddelde kasseistrook uit Parijs-Roubaix of levensgevaarlijk gecombineerd worden met een doorgaande weg waar de Audi’s en Volkswagen je met 100 kilometer per uur passeren. Het is oppassen geblazen. In Duitsland is de auto de baas. En dat is aan alles te merken.

Toch gaan de kilometers in Duitsland voorspoedig. Met een fijne Rückenwind komt het Duitse Soest dichter- en dichterbij. En hoewel ik een standje krijg van de eigenaar van de benzinepomp omdat ik mijn mondkapje vergeet op te doen, is iedereen aardig en vriendelijk voor deze dwaas op wielen. De omgeving is bosrijk en het aantal rustige landweggetjes waarop ik rij begint in aantal toe te nemen. Zelfs het gravelpaadje van zeven kilometer langs een rivier is – afgezien van de zware industrie aan de andere oever – een lust voor het oog. Ik stuur een sms’je naar Frank Zöllner, hij schrijft voor de Soester Anzeiger en wil graag een artikeltje voor zijn krant over mij schrijven. Soest en Soest hebben een vriendschapsband met elkaar en dit vindt hij een mooie gelegenheid om die banden aan te halen. “Ankunft 09.30 Uhr”.

Op het fraaie centrale plein van Soest staat niet alleen Frank, maar ook de loco-burgemeester en leden van Radsport Verein Soest. Alleen een fanfare die het Wilhelmus blaast, ontbreekt. Met alle egards word ik onthaald. Ik krijg een petje een vaantje (!) en veel vragen. Maar datgene waar ik het meest naar verlang, moet ik zelf halen: koffie. Het mag de pret niet drukken. En na drie rondjes te hebben gereden voordat Frank de goede foto heeft, rijd ik Soest weer uit. Het is 10.15u en ik lig perfect op schema. Van de tegenwind merk ik nog weinig. Vier leden van de fietsclub houden mij keurig uit de wind. Heel erg prettig.

Vlak voor mijn Grote Inzinking neem ik bij weer een benzinestation even rustig de tijd om de Insta Stories van de andere Longest Day’ers te bekijken. Het is mooi om te zien hoe iedereen aan het fietsen is. Herman rijdt van Turkeye naar Denemarken, Steven fietst dwars door Vlaanderen langs alle plaatsen waar hij als prof ooit heeft gewonnen, Johnny rijdt een rit van bijna 6.500 hoogtemeters inclusief een eigenlijk afgesloten Monte Zoncolan en Aart Kees en Jasper doen een trip-down-memory-lane door hun Overijssel. De kaart met bewegende stipjes – leve Follow My Challenge – is een erg fijne toevoeging aan de editie van dit jaar. Want zo rijden we toch nog een beetje samen met elkaar.

De Grote Inzinking begint met nog 150 kilometer te rijden. Ik ben het fietsen in Duitsland met zijn waardeloze asfalt, kleine klimmetjes en tegenwind helemaal zat. En telkens als ik op mijn kilometerteller kijk hoever ik al ben gevorderd, geeft het apparaat (Wahoo Roam, onderweg opladen had eigenlijk niet gehoeven, denk ik) aan dat ik slechts 1 kilometer ben opgeschoten. Voor het eerst zakt het tempo onder de 25 per uur. Twee uur lang heb ik het ontzettend slecht. En ik merk dat ik ook een beetje in slaap begin te vallen. Vlak na Winterwijk besluit ik even in de berm te gaan liggen. Als ik niet oppas, lig ik hier zo een uur te tukken. Ik bel met Herman. Ik wil ook even weten hoe het met hem gaat. We peppen elkaar een beetje op. Afstappen? Nooit.

In Vorden staan Kees en schoonmoeder Corrie me op te wachten. Met een ovenschaal pasta en koude blikjes cola zijn ze uit Soest naar me toegereden. Op een klapstoel op de parkeerplaats van de Aldi kom ik weer helemaal bij. Mijn lichaam had gewoon even wat normaal voedsel nodig in plaats van al die energie in reep- en poedervorm. Herboren rijd ik verder. Ik kan weer een normaal tempo rijden. Nog vier uurtjes en dan ben ik thuis.

Fietsvrienden Patrick, Erik en Jan hebben vanuit Soest de moeite genomen om mij tegemoet te rijden en mij in een zetel naar huis te brengen. Heerlijk om met 35 gemiddeld in iemands wiel te zitten. Het laatste uurtje vliegt op deze manier voorbij. Even nog snel een foto met het plaatsnaambordje en door naar huis. Daar heeft Lonneke wat familie en vrienden opgetrommeld. “Ik had wel zin in een feestje”, zegt ze tegen me. Na twee Westmalle heb ik het gevoel alsof ik een krat op heb gedronken.

Via Zoom hoor ik van alle andere Longest Day-rijders hun verhaal. Normaal zitten we met z’n allen bij elkaar, op het terras in een plaats in een uithoek van Nederland. Nu zit iedereen thuis en nemen we de dag op deze manier door. Het is mooi te horen wat iedereen onderweg heeft meegemaakt. Deze dag was op deze manier schitterend om mee te maken, maar we kunnen niet wachten tot we volgend jaar juni weer met elkaar samen mogen rijden.


Paar mensen wil ik hier graag bedanken, omdat zij hebben geholpen om deze dag tot een fijne te maken. Allereerst Nulelfzeven voor site en social media. Follow My Challenge voor de tracking software. Daan en Christian van Bikeshoe4U en Lake Cycling. Steven voor onze belangrijkste veiligheid, Michael voor o zo fijne 36Cycling-shirts